Gyurcsány Ferenc ne fenyegesse a magyar bírákat és ügyészeket!


Ne feledjük, hogy Gyurcsány Ferenc, puccsra specializált volt miniszterelnök 2004-től teljes jogú vezére volt az MSZP-nek is, amely a rablóprivatizációt önös érdekei alapján működtette. Az ÁSZ 2006-2009-ig terjedő jelentései az ÁPV Rt és az MNV Zrt kapcsán a bűnvádi eljárások lehetőségeinek sokaságát vetette fel. Nem véletlen, hogy a CÖF-CÖKA feljelentése már 2010-ben felhívta az ügyészség figyelmét a visszaélésekre. Arra azonban senki sem gondolt, hogy a hat éves fokozott ügyészségi felügyelet mellett zajló nyomozás végül eredménytelenül zárul. Az ÁPV Rt-t is érintő, 2006-ban hozott vagyontörvény azt szolgálta, hogy a végrehajtásért akkori felelős, Veres János pénzügyminiszter eltüntethesse a rablóprivatizáció és a korrupciós szerződések nyomait.

Állam Számvevőszék: „Sukoró-jelentés” – Tátrai Miklós szerepe és felelőssége

Az Állami Számvevőszék 2009. augusztus jelentése (az MNV Zrt. 2008. évi tevékenységéről) megállapítja, hogy az érintett időszakban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (mint az MNV Zrt. ügyvezető szerve) a döntés-előkészítés hiányosságai miatt kiszolgáltatott helyzetbe került. Az MNV Zrt. vezérigazgatója (Tátrai Miklós) által saját és átruházott hatáskörben hozott döntések átláthatósága nem volt biztosítva, a döntés-előkészítés hiányossága miatt a döntéshozatal formálissá vált, a belső vélemények figyelembevétele nélkül történt. Tátrai vezetése alatt a döntések egy része ellentétes volt a jogszabályokkal, és hatáskör-túllépés is előfordult.

A jelentés azt is rögzíti: a Nemzeti Földalapba tartozó sukorói földterületek 2008-as cseréje a pilisi/albertirsai ingatlanokra nem volt szabályos, és nem volt célszerű. Ezt a szabálytalan csereszerződést a Magyar Állam nevében eljárva Tátrai Miklós vezérigazgató úgy kötötte meg, hogy azzal nem jutottak érvényre maradéktalanul a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény előírásai, így a szerződés – amely a törvény megkerülésével jött létre – semmisnek tekinthető. A csereingatlanok teljes területére nem állt fenn az említett NFA törvényben meghatározott közérdekű cél.

A hatályos földforgalmi szabályozás értelmében a Nemzeti Földalap közreműködésével történő földcsere esetén a Földalapba tartozó földek cseréjének egyik alapfeltétele – az érintett földrészek tehermentességén túl –, hogy a piaci értékük közel azonos legyen, vagy a szerződő felek vállalják az értékkülönbözet megtérítését. (Márpedig a szerződésben – amelyben a magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói telket cserélték volna el a Joav Blum izraeli üzletember birtokában levő két albertirsai és egy pilisi telekre – az ingatlanok értéke nem állt arányban egymással, és így a magyar államot több mint egymilliárd Ft-os kár érte volna, ha érvényben marad a szerződés. A Kúria felülvizsgálati döntésével már 2012 novemberében kimondta, hogy érvénytelennek és semmisnek minősül a sukorói telekcsere-szerződés.)

Most megtörtént a könnyen rászedhető, megvett, jogutód MNV Zrt két felelősének elítélése. Gyurcsány koncepciós perről beszél, nagyképűen kijelenti, hogy valójában a bírósági ítélet ellene irányult. Mázlista szabaduló művészként valóban kicsúszott az igazságszolgáltatás markából, az is valószínű, hogy ebben az őt szolgálók is támogatták. Nem kétséges az sem, hogy ha ez nem történik meg, őt is érintő, sokkal szigorúbb ítéletek születhettek volna, mint most a sukorói ügyben. Megdöbbentő azonban, hogy Gyurcsány ahelyett, hogy meglapulna, MSZP-s és SZDSZ-es érintett társaival együtt fenyegetőzni merészel. Bezzeg csendben volt, amikor ki tudja hogyan és kik kihúzták a slamasztikából, akkor nem bírálta a független igazságszolgáltatást, mert neki muzsikált. Most szerinte ugyanez a hatalmi ág akár akasztást is érdemelne.
Miért is?
Mert csicskásait elítélték. Szerinte a háromhatalmi demokratikus berendezkedés csak akkor fogadható el, ha következetesen őket szolgálja.

Jó lenne, ha megtanulná, hogy egy bukott politikus, ráadásul miniszterelnök, népével és az annak akaratából működtetett államrendszerrel szemben alázattal tartozik. De aki kormányfőként elsősorban saját zsebére volt tekintettel, miközben az okozott károkat az ország népével fizettette meg, örüljön, ha megúszhatja a felelősségre vonást és hallgasson, mint a sír!

Csizmadia László

https://civilosszefogas.blogstar.hu/./pages/civilosszefogas/contents/blog/39180/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?