A Soros-féle energiacivilek régóta gyűlölik a sikeres MVM-et


Az Energia Klub 1996 foglalkozik a magyar energetikával. Eddig nincsen megelégedve az hazai energiaszektor működésének és döntéshozatali mechanizmusainak transzparenciájával, és szerinte a vonatkozó jogszabályokat nem átlátható körülmények között alkotják meg. A szervezet saját bevallása szerint „erre többször fel is hívja döntéshozók és a közvélemény figyelmét”, és 2009-től más szervezetek és külső szakértők segítségével végzi ellenőrző munkáját az Energia Kontroll Projekt nevében, amely teljesen kontrollálni hivatott az egész iparág komplex rendszerét, „tanulmányoz” és „értékel”.

A projekt 2009-es néhány tanulmányához kéttucatnyi szakértővel, piaci szereplőkkel, köztisztviselőkkel, politikusokkal készültek interjúk, és akkor arra jutottak, hogy összeállt egy „Fidesz–MSZP energetikai nagykoalíció”, amelynek alapja egy olyan szocialista–fideszes törvényjavaslat volt, amely az energiacivilek szerint „bebetonozta” a két nemzeti cég, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Mol pozícióit azzal, hogy a náluk hagyták az áram-, illetve a gázszektor rendszerirányító, egyben az átviteli hálózatot birtokló cégeit. A megtámadott MVM-et azonban nem keresték meg a tanulmányok civil készítői, akik erős amerikai diplomáciai hátszéllel is végezhették munkájukat. Az Energia Kontroll Projektet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet mellett a Soros György-féle Nyílt Társadalom Intézet (OSI) is pénzelte, valamint a CEE Trust nevű, Közép- és Kelet-Európában működő liberális – amerikai magánalapítványok által pénzelt –, civilnek mondott szervezet is.

A megerősített és nemzeti kézben tartott állami vállalat a külső és belső nyomás ellenére sikeresnek bizonyult, 2016-ban már dinamikusan nőtt az MVM versenyképessége, és így tavaly összesen 130 milliárd forintot fizetett be adókban és díjakban a központi költségvetésnek. Ezért az államilag támogatott balliberális pártok és Jobbik inkább hálás lehet, mivel többek között MVM-es befizetésekből finanszírozza őket a magyar állam. Ezzel együtt, az MVM-et többször is próbálta lejáratni a Soros szívéhez közel álló balliberális sajtó, és úgy állították be, mint az akkor kormányzó balliberálisok Fidesszel 2009-ben megkötött állítólagos energiapaktumának egyik bűnös szereplőjét, amely egy ilyen alkut „meghálálva” – ahogyan már évekkel ezelőtt amerikai feltételezésekre hivatkozva az Index is megírta – akár jelentős közpénzeket is hajlandó kiszórni.

Kép forrása: fastcompany.net

https://civilosszefogas.blogstar.hu/./pages/civilosszefogas/contents/blog/39252/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?