Franciaországban leparancsolják a keresztet II. János Pál pápa szobráról


Franciaországban a legfőbb bírói fórum szerepét betöltő Államtanács (Conseil d'État) 2017. október 25-i döntésében úgy határozott, hogy a bretagne-i kisváros, Ploërmel főterén álló pápaszobrot egy korábbi bírósági döntés nyomán nem kell elbontani, de a tetején álló keresztet el kell távolítani.

Mint ahogyan arról a Magyar Kurír is beszámolt, a 11 éves szobor ügyében korábban, 2015. december 15-én a nantes-i közigazgatási bíróság hozott másodfokon jogerős ítéletet, amely döntéssel a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa közterületen emelt emlékművének lebontására szólított fel; a lebontásról szóló döntést most hatályon kívül helyezték.

A francia Államtanács a kereszteltávolítás szükségességét Az egyházak és az állam szétválasztásáról szóló 1905. december 9-i törvénnyel (franciául: Loi du 9 décembre 1905 concernant la séparation des Églises et de l'État) indokolta. A döntés kommünikéje így fogalmaz: ez a kereszt, ellentétben a boltívvel (bolthajtással), olyan vallási jel vagy szimbólum, amelynek telepítése ellentétes a fenti törvénnyel.

https://civilosszefogas.blogstar.hu/./pages/civilosszefogas/contents/blog/44147/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?